STEP BY STEP BAGEDIL YUMMY ~

~ haa rajenn tak saya nak mengupload @ mengsnap pic ketika memasak...jom yus tunjuk cara wat bagedil yg lazat, yummy, cun melecun dan tidak pecah.. ~ ni yus tak wat kelasss eaa.... korang tgk la kat sini mesti terrer tutup mata dah beres keje ~

BAHAN BAHAN :


MR POTATO... x kesah la kentang bulat ke lonjong ke panjang ke.. kalo yus guna HOLLAND POTATO.. cehh nama macam sedap padahal sama je...
 daging kisar.. yus beli yg ramly nye brand senang.... kalo jenama lain yg sedap ayamas pun ok.. x kesah bleh guna ayam or daging ye
 daun sup dan daun bawang
 bawang goreng.. jika rajin sila wat sendiri sehingga rangup kriuk kriuk.. yus =  tak rajin so beli je =)
 so first skali = goreng kentang yg di potong 4 ke 6 ke... jgn potong nipis nnt jadi kerepek.. agak2 senang nak lenyek nnt.. ada org rebus dulu tp yus goreng.. utk mengelakkan bagedil pecah ketika memasak... ni petua ibondaa ni jgn derhaka =)
 gambar blur sebab kelam kabut.... heheh so ni pic kentang yg dah di goreng sebelum di lenyek
 daging encik RAMLY yg cantik di dalam KUALI TEFAL yg handsome... =) letak atas api tanpa air ye.. supaya air kering dan sehingga masak.. letak la sket garam ye..
 taraaa .. wajah daging yg jelita dan sudah siap di masak...make sure kering ye tuan tuan dan puan puan
 ni rupe kentang sebelum dan selepas di lenyek.. eh di lecekk sama laa dong !
ok siap sedia utk menggaulkan semua
 lupa... daun bawang dan daun sup yg dihiris mayang
 ok one to go.... gaul sebati then tambah laa garam dan serbuk perasa n balance kan rasa supaya sedap/...
 taraaaa bagedil yg sudah siap di bola kan.. ok sebelum masak celup dlm telur yg di pukul then goreng la dgn api yg sederhana sehingga garing... x lama ye goreng dlm 7 minit je.. sebab semua bahan dah ready to eat.. =)  kalo bleh goreng dalam pan yg tak melekat utk dapat hasil yg lagi jelita...boleh juga wat frozen jika mahu makan secara berkali2 tanpa jemu seperti yus =) selamat mencuba !


0 comments:

Catat Ulasan